lördag 21 mars 2009

Demokrati i riksdagen?

Solveigs blogg

Jag kommer från en helt annan värld. Teatern! Nu är jag i den politiska världen. Riksdagen! I drygt två år har jag varit riksdagsledamot och fått insyn i vår svenska demokrati. Första tiden gick jag omkring som i ett rus. Jag hade blivit en av de 349 riksdagsledamöterna som skulle försvara och kämpa för vårt demokratiska styrelsesätt. Jag hade blivit vald av folket och hade fått stol 209. Stolen var blå med mjukt tyg. Den hade spakar och kunde svänga nästan runt. En gång klämde jag mig så illa att jag blödde, men det gjorde ingenting. Jag ville mer än så!

Jag hade aldrig förr arbetat med politik - det vill säga varit politiker. Däremot har jag slagits mot politiker - ganska våldsamt faktiskt - men det var på 70-talet och nu är det 2009. Världen har förändrats och jag också förmodligen. I början vandrade jag omkring i både det gamla och nya riksdagshuset som är förenade med förnämliga sammanbindningsbroar. Jag har också försökt orientera mig i de gamla underjordiska gångarna. Där går jag alltid vilse. Där vill jag inte vara ensam!

Vår plenisal (där man röstar) ligger högt ovan jord med utsikt över vatten, himmel och stadshuset. Sol och ljus flödar in. Hit sprang jag ofta upp den första tiden även när det var tomt och vi inte röstade. Jag bara stod där och kände mig glad och stolt. Jag befann mig mitt i den svenska demokratins hjärta! Jag bara stod där och smakade på känslan men mycket har hänt sedan dess!

Evas blogg

Samtidigt med Solveig kom jag in i riksdagen, även jag från andra världar. I mitt fall var det fråga om utbildning och forskning inom naturvetenskap, teknik och miljö med baser i Göteborg och Borås. Men jag har också varit verksam i svenska och norska forskningsråd och forskningsinstitut.

Liksom teatern är lärdomsorganisationerna "samhällen i samhället", där människans styrka och svaghet visar sig, ibland oväntat och utan förvarning. Av våra sju dödssynder är nog fåfängan, högmodet och avunden de som jag oftast kommit i kontakt med, men synderna har på senare tid alltmer kommit att förblekna genom etableringen av demokratiska styrformer, där såväl studenter som anställda kan göra sina röster hörda.

Under de år jag arbetat har jag särskilt uppskattat den vidgade världen med samarbete och kunskapsutbyte med människor från andra länder. Genom att vänskap och kontakter mellan våra svenska ungdomar och unga människor i såväl I- som U-länder fått utvecklas, finns det idag större möjligheter än någonsin att utveckla demokrati och välstånd även i länder där det just nu råder förtryck.

Innan jag kom in i riksdagen trodde jag att den demokrati och frihet från auktoritärt styre som jag funnit inom universiteten och forskningsinstitutionerna också skulle finnas här i riksdagen. Men nu börjar jag bli betänksam och skulle gärna vilja ta del av en diskussion om riksdagsdemokratin.
- Hur stor är friheten för enskilda riksdagsledamöter att tänka och tala fritt?
- Är riksdagen ett frihetens fäste, eller är den ett auktoritärt maktcentrum?
- Är vi riksdagsledmöter lydiga redskap för maktspelarna eller representerar vi de människor som givit oss sitt förtroende?
- Om vi ser demokratiska problem här, hur kan de åtgärdas?

2 kommentarer:

  1. Lars Lindskog sade:

    Hej!
    Jag är 72 år och för första gången i livet har jag idag inte röstat borgerligt i ett allmänt val. När den borgerliga regeringen bildades 2006 var det, trodde man, naturligt att Centern fick ta hand om miljö- och energifrågorna. Skälet var väl att Centerpartiet alltid visa stort intresse, kunskap och engagemang i dessa frågor.
    Under våren 2009 hände det så något. Centerledningen beslöt att köra över de egna väljarna och före årets partistämma fatta beslut om att ny kärnkraft skulle få byggas i Sverige. Detta blev droppen för min del! Idag har inget av de fyra partierna i regeringen någon trovärdighet i miljö och energifrågor. Som miljövän måste jag därför rösta mot Centerpariet och alliansregeringen. Hur kunde det gå så här och varför?

    Lars Lindskog

    SvaraRadera
  2. Hej Lars. Du är inte ensam om dina reaktioner. Det finns många som reagerat som du. Tyvärr förankrade inte C-ledningen energibeslutet hos gräsrötter och medlemmar innan regeringen fattade beslutet. Det var mycket olyckligt och vi är många som är bekymrade över kärnkraftens miljörisker och risken för kärnvapenspridning genom avfallets plutoniuminnehåll. Det har vi också givit C-ledningen tillkänna. - Själv tror jag att flera regeringsledamöter faktiskt blivit vilseledda av SKB och de stora energibolagen, som helst inte vill röra i saken. Den unga generationen har undgått undervisning i kärnfysik och kärnreaktioner, och känner inte till det intima sambandet mellan kärnkraft och kärnvapen. - Det kan komma att bli en mycket obehaglig överraskning för dem eller deras barn när de förstår att de faktiskt bidragit till kärnvapenspridningen i världen.

    SvaraRadera