tisdag 28 april 2009

Kärnkraften är en demokratifråga

Den 25 april höll Fokkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen ett möte på Sergels Torg i Stockholm. Då sade Solveig föjande:

NEJ TILL KÄRNKRAFT

Jag trodde aldrig att vi skulle behöva kämpa mot kärnkraften mer!
Jag trodde aldrig att jag skulle behöva stå här – på Sergels torg och demonstrera!

Jag trodde att Svenska Folket hade sagt sitt. Vi sa NEJ TILL KÄRNKRAFT i en dramatisk omröstning 1980. Vi sa NEJ TILL KÄRNKRAFT som resulterade i en LAG – den s.k AVVECKLINGSLAGEN eller STOPPLAGEN! Inga fler kärnkraftverk skulle byggas utöver dem som fanns och de skulle avvecklas till 2010. Vi skulle satsa på SOL;VIND;VATTEN; EFFEKTIVISERING!

Svenska folket ansåg att kärnkraften var livshotande. Den kunde snabbt förvandlas till KÄRNVAPEN. Den kunde utplåna hela jorden. Göra jorden till ett inferno. Smitta ner och döda med radioaktivitet som det tar tusentals år att –att klinga av!

Kärnkraften är som ett monster- en radioaktiv vulkan som förrädiskt ligger där och vilar lugnt.

Allt är frid och fröjd. Den tickar på så fint och tyst och ger energi. I Forsmark, i Oskarshamn och i Ringhals. Det går många år. Ingenting förfärligt händer. Några incidenter bara. Människan glömmer. Människan har så lätt att glömma – särskilt i vår snabbfotade tid där själva glömskan är en strålande förutsättning för vår ideal- och konsumtionsideologi.

Och ”kärnkraften är ju så fantastisk - den ger elkraft – den skapar jobb - den skapar ekonomi! Pengar! Den ger stora pengar! Bonus!”

Kärnkraften , som vi alla vet, ger också kärnvapen och makt åt stormakter, terrorister och diktaturer.

Och Monstret ligger där så oskyldigt och ler så vackert mot oss i Forsmark, Oskarshamn, Ringhals.

”Ja men herregud , vi behöver väl inte dramatisera, så farligt är det väl inte", säger vi och känner oss trygga.
Men så en vacker dag klipper monstret till! Skoningslöst! Urskillningslöst!
En KÄRNKRAFTSOLYCKA tar aldrig slut! Effekterna ligger kvar i tusentals år.

Det lär finnas 440 kärnkraftreaktorer i drift världen över idag. På många håll vill man bygga fler. Bl. a i Kina.

Förutom de stora olycksriskerna och spridning av kärnvapen finns ATOMSOPORNA,
Kärnbränsleavfallet som växer lavinartat! Dessa atomsopor som kanske kommer att förvaras i (koppar??)kapslar djupt nere i berggrunden för att isoleras från omgivningen. NEJ- DETTA AVFALLSPROBLEM ÄR INTE LÖST!

Nu i år 2009 vill regeringen bryta upp Svenska folkets Stopplag. Man vill riva upp den lag som i demokratisk ordning röstades fram ; Inga nya reaktorer skulle byggas och de som var kvar skulle vara i drift till 2010. Därefter skulle kärnkraften vara slut i Sverige! Vi skulle satsa på förnyelsebara energikällor för framtiden.

Men nu är det snart möjligt att bygga 10 nya kärnreaktorer om riksdagen säger Ja!

Kärnkraftsindustrin ligger i stargroparna. I Oskarshamn planerar E.ON att bygga världens största kärnkraftverk. Det kan bli 5 ggr så stort som ett av de gamla i Oskarshamn och kostar 55 miljarder! ”Vi är mycket intresserade och seriösa i våra planer”
säger Per Lindell VD för E.ON Kärnkraft.

Det är en stor klyfta mellan kärnkraftmotståndare och kärnkraftanhängare.
En gång under ett besök på kärnkraftverket i Oskarshamn när vi möttes skulle vi försöka reda ut vari skillnaden låg mellan oss.

Båda parter kom fram till att kärnkraftanhängarna byggde vidare på en lång teknisk utveckling som började med USAs kärnvapen under andra världskriget och som man konsekvent måste följa. Riskerna fick man ta! /Lite strålning måste väl en karl tåla, som någon yttrade lite skämtsamt /

Däremot kärnkraftmotståndarna inriktade sig på framtiden och barnen, barnbarnen och de kommande generationerna och kunde inte acceptera riskerna.
Den ideologiska klyftan var bråddjup!

För 23 år sedan hände det som inte kunde hända – inte fick hända.. I Tjernobyl
Det var en underbar vårdag. Min lilla dotter och jag plockade tussilago vid dikesrenen.
Och så hörde vi på radio…ja, resten vet vi…
Säg Nej till Kärnkraft!